Pirkkalan ja Linnainmaan raitiotieosuuksien katusuunnitelmaluonnoksia nähtävillä – suunnitelmia voi kommentoida allianssin nettisivuilla

Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssi on julkaissut allianssin nettisivuilla www.pirkkalalinnainmaa.fi tulevan raitiotiereitin katusuunnitelmaluonnoksia. Niissä esitetään raitiotien sijainnin lisäksi mm. ajokaistojen, jalankulku- ja pyöräilyväylien sekä istutusten paikat katutilassa.

”Tamperetta koskevia katusuunnitelmaluonnoksia voi kommentoida nettisivuillamme 6.–20.3. välisen ajan. Pirkkalan osalta katusuunnitelmaluonnokset tulevat nähtäville nettisivuille viikkoa myöhemmin, eli 13.–27.3. väliselle ajalle,” Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssin varaprojektipäällikkö Mika Arvonen kertoo.

Hatanpään valtatien ja Tampereen valtatien liittymäalue. Kuva: Pasi Tiitola

Tamperetta koskevat katusuunnitelmaluonnokset ovat Hatanpään valtatien osuus ja Nuolialantie. Linnainmaan ratahaaralta nähtävillä ovat katusuunnitelmaluonnokset Taysin Kaupin kampuksen pysäkiltä Linnainmaan Mäentakusenkadulle. Alasjärven länsipuolta eli Ruotulan golfkenttää koskevalta osuudelta katusuunnitelmaluonnos tulee nähtäville huhtikuussa yhdessä siihen liittyvän asemakaavan kanssa.
Katusuunnitelmaluonnoksista saatujen kommenttien pohjalta valmistellaan viralliset katusuunnitelmaehdotukset päätöksentekoa varten.

Nuolialantien ja Naistenmatkantien liittymäalue. Kuva: Pasi Tiitola

”Katusuunnitelmien luonnosten nähtävillä olo on vuorovaikutusta täydentävä vaihe, jonka avulla haluamme kerätä mahdollisimman kattavasti mielipiteitä ja käydä vuoropuhelua. Luonnosten ja niistä saadun palautteen pohjalta valmistellaan viralliset katusuunnitelmaehdotukset, jotka laitetaan nähtäville huhtikuusta alkaen Tampereen kaupungin ja Pirkkalan kunnan nettisivuille sekä ilmoitustauluille. Katusuunnitelmaehdotuksista on mahdollista jättää muistutuksia kaupungin ja kunnan kirjaamoihin,” Tampereen kaupungin kuntatekniikan suunnittelupäällikkö Jouni Sivenius selvittää.

Vihilahden silta. Havainnekuva: Tampereen Ratikan Pirkkala-Linnainmaa-allianssi

Pirkkalaa koskevat katusuunnitelmaluonnokset Naistenmatkantie ja Partola tulevat nähtäville allianssin nettisivuille www.pirkkalalinnainmaa.fi 13.–27.3.

”Naistenmatkantien viralliset katusuunnitelmaehdotukset tulevat kunnan sivuille nähtäville huhtikuussa. Partolan osuuden katusuunnitelmaehdotus asetetaan nähtäville yhtä aikaa Partolan asemakaavan kanssa kesällä. Päätöksentekokäsittely tapahtuu kunnassa kesän aikana,” Pirkkalan kunnan yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen täydentää.

Partolan alueen katusuunnitelma luonnokset tulevat esille kesällä yhdessä alueen asemakaavan kanssa. Kuva: Pasi Tiitola

Kevään aikana Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssi järjestää useita yleisö- ja –sidosryhmätilaisuuksia, joissa on paikan päällä mahdollisuus tutustua suunnitelmiin, kommentoida niitä ja keskustella asiantuntijoiden kanssa. Maaliskuussa yleisötilaisuuksia on seuraavasti:

Maanantai 11.3. klo 17–19, Koilliskeskus, Linnainmaan ratahaaran suunnitelmien esittely
Tiistai 12.3. klo 17–19, Hatanpään lukio, Hatanpään valtatien ja Nuolialantien esittely
Tiistai 19.3. klo 17–19, Nuolialan koulu, Pirkkalan osuuden suunnitelmien esittely

Päätökset rakentamisesta syksyllä Pirkkalan ja Tampereen valtuustoissa

Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssin kehitysvaiheen tuottama aineisto Tampereen ja Pirkkalan valtuustojen päätöksentekoon valmistuu syyskuussa. Tänä aikana allianssi suunnittelee raitiotien ja siihen liittyvät katu-, pysäkki- ja liikennejärjestelyt Hatanpään valtatieltä Sorin aukion pysäkiltä Pirkkalan Suupan kuntakeskukseen ja Taysin alueelta Kaupin kampuksen ratikkapysäkiltä Linnainmaalle. Kehitysvaiheen rinnalla Tampereen kaupunki ja Pirkkalan kunta laativat raitiotieradan toteuttamisen edellyttämät asemakaavat. Raitiotien katusuunnittelu kytkeytyy monin paikoin muuhun maankäytön suunnitteluun, josta saa lisätietoa Pirkkalan kunnan ja Tampereen kaupungin verkkosivuilta.

”Tavoitteena on, että lokakuussa 2024 Tampereen ja Pirkkalan valtuustot voivat allianssin suunnitelmien ja selvitysten valmiuden puolesta päättää raitiotien rakentamisen aloittamisesta, rakentamisen laajuudesta ja mahdollisesta raitiotieradan vaiheittain toteuttamisesta”, kertoo Tampereen Raitiotie Oy:n kehitysjohtaja Ville-Mikael Tuominen.

Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien suunnittelusta tietoa useissa kanavissa

Raitiotien suunnittelusta Pirkkalan ja Linnainmaan välille on tarjolla tietoa monissa kanavissa. Tampereen Ratikan Pirkkala-Linnainmaa-allianssin nettisivujen www.pirkkalalinnainmaa.fi lisäksi sosiaalisen median kanavat (Facebook, X, Instagram), tarjoavat tietoa hankkeen ja suunnitelmien etenemisestä sekä tulevista yleisötilaisuuksista.

Myös Tampereen Ratikka jakaa omissa kanavissaan tietoa jatkosuunnitelmista. Tampereen kaupunki ja Pirkkalan kunta tiedottavat omissa kanavissaan katusuunnitelmista ja asemakaavoista sekä päätöksenteon vaiheista.