Rakennamme kestävää raitiotietä Tampereella ja Pirkkalassa
Tampereen Ratikan Pirkkala-Linnainmaa -allianssi on vastuullinen raitiotiehanke. Kehitämme yhteistä kaupunkitilaamme nykyisille ja tuleville asukkaille kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Hankkeellemme on määritelty vastuulliset toimintatavat niin ympäristön, ihmisten kuin talouden näkökulmasta.
Toimintaamme ohjaavat Tampereen Raitiotie Oy:n, Tampereen kaupungin ja Pirkkalan kunnan vastuullisuustavoitteet. Vastuullinen ja kestävä rakentaminen on yksi allianssin avaintulosalue.
Positiivisia ympäristövaikutuksia siellä, missä ratikka kulkee
Ympäristövastuullisen toimintamme lähtökohtana on vähentää ja hillitä ratikan rakentamisen aiheuttamia haitallisia vaikutuksia sekä löytää ratkaisuja, joilla positiivisia vaikutuksia voidaan lisätä.
Raitiotie on lähtökohtaisesti kestävä liikennejärjestelmä, ja hankkeen suurimmat ilmastovaikutukset muodostuvatkin rakentamisen aikana. Seuraamme hankkeemme suunnittelun aikana laskettua hiilijalanjäljen toteutumista rakentamisen edetessä ja pyrimme löytämään keinoja sen pienentämiseen. Luonnon ja viheralueiden monimuotoisuutta seuraamme biodiversiteetti-indeksin avulla. Kannustamme ilmastopositiivisiin tekoihin ja innovaatioihin, joilla hankkeen haitallisia ilmasto- ja luontovaikutuksia voidaan vähentää.
Ympäristöön kohdistuvien vaikutusten arvioinnista on laadittu raportti, johon on koottu tiiviisti kaikki vaikutukset ja haitallisten vaikutusten lieventämistoimet sekä raitiotien rakentamisen että käytön aikana. Hankkeen ympäristösuunnitelmassa on esitetty tarkemmin rakentamisen aikana tehtäviä ja ympäristöön liittyviä toimenpiteitä.
Esimerkkejä ympäristövastuullisista teoista:

Kuvassa esitetty suunnitteluvaiheessa laskettu Pirkkala–Linnainmaa-raitiotiehankkeen elinkaaren (50 vuotta) aikainen hiilijalanjälki (tCO2e) ja päästöjen kohdistuminen eri materiaaleille.
Ratikkaa suunnitellaan ja rakennetaan ihmisiltä ihmisille
Raitiotien rakentamisella on vaikutuksia yhteiskunnalle, paikkakunnalle, asukkaille ja monille muille sidosryhmille. Ratikka on osa laajempaa Tampereen ja Pirkkalan kestävän kehityksen strategiaa, jonka tavoitteena on parantaa niin nykyisten kuin tulevien asukkaiden elämänlaatua.
Raitiotiehankkeellamme on suuri määrä erilaisia sidosryhmiä, joiden kanssa tehtävään yhteistyöhön olemme panostaneet jo suunnitteluvaiheesta lähtien. Sidosryhmille on luotu mahdollisuuksia vaikuttaa hankkeessa tehtäviin suunnitteluratkaisuihin niin kahdenvälisissä neuvotteluissa kuin laajemmissa yleisötilaisuuksissa ja kyselyissä. Aktiivinen sidosryhmäyhteistyö jatkuu koko rakentamisen ajan. Kuntalaisten palautteen pohjalta teemme esimerkiksi tarvittavia muutoksia työnaikaisiin liikennejärjestelyihin.
Kaupunkilaisten ja työntekijöiden turvallisuus on hankkeellamme ensisijaisen tärkeää. Tavoitteenamme on, että työmaamme ympäristössä on aina turvallista liikkua ja työskennellä ja että hankkeella työskentelevät pääsevät joka päivä terveenä kotiin.
Esimerkkejä sosiaalisesta vastuusta:

Hankkeellemme on määritelty arvot ja toimintatavat, joita noudatamme päivittäisessä toiminnassamme.
Arvoa rahalle läpi koko raitiotien elinkaaren
Taloudellista vastuullisuuttamme ohjaa hankkeelle asetettu tavoitekustannus sekä tavoitteemme löytää parhaiten arvoa rahalle tuottavat ratkaisut. Hankkeen tavoitekustannus vaiheelle 1 on 211,8 M€.
Allianssin tavoitteena on löytää parhaiten arvoa rahalle tuottavat ratkaisut huomioiden koko raitiotiejärjestelmän elinkaari. Elinkaarilaskelmilla varmistamme, että raitiotiestä tulee taloudellisesti kannattava, ympäristöolosuhteita sekä aikaa kestävä järjestelmä, joka on myös hiilijalanjäljeltään mahdollisimman pieni.
Samalla kun raitiotietä rakennetaan, uusimme myös katu- ja kunnallistekniikkaa, jota on järkevää ja kustannustehokasta toteuttaa samassa yhteydessä raitiotien rakentamisen kanssa.
Kerromme hankkeen kustannustilanteesta ajantasaisesti ja läpinäkyvästi verkkosivuillamme. Hankkeen kokonais- ja tavoitekustannus on esitetty toteutussuunnitelmassa. Raitiotiehankkeen taloutta seurataan lisäksi Tampereen Ratikan verkkosivuilla. Rakentamisvaiheen lopuksi laadimme Arvoa rahalle -raportin, jossa kuvaamme saavutettuja hyötyjä hinta- ja riskitekijät huomioiden.
Esimerkkejä taloudellisesta vastuusta: